Mesto bitke kod Slankamena 1691. godine

Između Starog i Novog Slankamena, na brdu Mihaljevci, 19. avgusta 1691. godine došlo je do sukoba između austrijske i turske vojske. Ovo je jedna od značajnijih bitaka Velikog bečkog rata (1683−1699) koji je označio prekretnicu u austro-turskim odnosima i kraj vladavine Osmanlija u Panoniji. Iako brojčano slabija, pobedu je izvojevala austrijska vojska pod vođstvom markgrofa Ludviga Badenskog. U bici je pored mnogih osmanskih vojnika poginuo i predvodnik turske vojske veliki vezir Mustafa Ćuprilić. Trijumfu austrijske vojske u velikoj meri doprinelo je i učešće oko 10000 vojnika srpske milicije pod zapovedništvom podvojvode Jovana Monasterlije.

Kameni spomenik koji obeležava mesto sukoba otkriven je 18. avgusta 1892. godine na rođendan Franje Josifa. Svečanosti je prisustvovalo oko 15000 ljudi. Iz Kraljevine Srbije doputovala je brojna delegacija, a među njima i Prvo beogradsko pevačko društvo sa horovođom Stevanom Mokranjcem. Na prednjem delu spomenika nalazila se ploča sa tekstom o bici na nemačkom jeziku (samo deo je do danas sačuvan), a na poleđini natpisi i stihovi na ćirilici i latinici. Stihove na ćirilici u slavu ovog događaja sročio je Jovan Jovanovića Zmaja.

Spomenik je delimično obnovljen 2008. godine kada su po uslovima Zavoda izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi kao i hortikulturalno uređena okolina spomenika.