Место битке код Сланкамена 1691. године

Између Старог и Новог Сланкамена, на брду Михаљевци, 19. августа 1691. године дошло је до сукоба између аустријске и турске војске. Ово је једна од значајнијих битака Великог бечког рата (1683−1699) који је означио прекретницу у аустро-турским односима и крај владавине Османлија у Панонији. Иако бројчано слабија, победу је извојевала аустријска војска под вођством маркгрофа Лудвига Баденског. У бици је поред многих османских војника погинуо и предводник турске војске велики везир Мустафа Ћуприлић. Тријумфу аустријске војске у великој мери допринело је и учешће око 10000 војника српске милиције под заповедништвом подвојводе Јована Монастерлије.

Камени споменик који обележава место сукоба откривен је 18. августа 1892. године на рођендан Фрање Јосифа. Свечаности је присуствовало око 15000 људи. Из Краљевине Србије допутовала је бројна делегација, а међу њима и Прво београдско певачко друштво са хоровођом Стеваном Мокрањцем. На предњем делу споменика налазила се плоча са текстом о бици на немачком језику (само део је до данас сачуван), а на полеђини натписи и стихови на ћирилици и латиници. Стихове на ћирилици у славу овог догађаја срочио је Јован Јовановића Змаја.

Споменик је делимично обновљен 2008. године када су по условима Завода извршени конзерваторско-рестаураторски радови као и хортикултурално уређена околина споменика.