МАНАСТИР ШИШАТОВАЦ

Манастирска црква Св. Николе подигнута је 1778. године на месту старије. Црква са високим звоником и капелом на првом спрату саграђена је ктиторством вршачког епископа Викентија Поповића и већим прилозима Јована и Јосифа Монастерлије и Секуле Витковића. Обликована је под знатним утицајем традиционалне архитектуре, са триконхалном основом, високом куполом над слободним ступцима и полихромно обрађеним фасадама, зиданим наизменичним смењивањем камена и опеке, док је звоник барокних одлика. Зидани иконостас, настао највероватније 1778. године када и црква, осликао је Григорије Давидовић-Опшић из Чалме, завршивши осликавање 1794. године. Опшић је извео и живопис цркве.
КАПЕЛА НА ГРОБЉУ
Старија гробљанска капела је, претпоставља се, подигнта у XVII или првој половини XVIII века. Барокна капела, постављена југоисточно од цркве, подигнута је 1750. године ктиторством Трифуна Исаковића, Вуковог брата. Зидана је опеком, засведена је полуобличастим сводом над наосом и полукалотом над апсидом и покривена је двосливним кровом. Током Другог светског рата је тешко страдала, након чега је нестручно обновљена.
КОНАЦИ
Данас је обновљен само део јужног крила некадашњих тространих, једноспратних конака подигнутих током XVIII и XIX века. Ова делимична обнова извршена је крајем XX века, као део будућих конака, без јасних стилских карактеристика. Изграђен је једноспратни објекат, компактне основе са главним улазом на бочној – западној страни.