МАНАСТИР КУВЕЖДИН

Према предању манастир Кувеждин основан је ктиторством деспота Стевана Штиљановића и великог жупана Теодора. Минеј из 1569. године и запис из 1593. године у житију Јована Златоустог, који помињу храм Св. Саве и манастир Кувјеждин, сведоче да је манастир постојао у XVI веку.
Манастирска црква Светог Саве и Светог Симеона коју је зидао новосадски мајстор Матијас Шмидингер, подигнута је током 1815. и 1816. године на месту старије цркве која била грађена од камена и покривена шиндром. Нова црква грађена је у барокно–класицистичком стилу. Ентеријер цркве декоративно је обрађиван од 1849. године до 1854. године. Десет већих зидних слика и иконостас са 48 икона осликао је Павле Симић. Ова дела убрајају се у његова најуспешнија остварења.
Од уништења у Другом светском рату сачувано је двадесет икона.
Данашњи обновљени део јужног крила представља реконструисане остатке конака из почетка XX века. Реконструкција је извршена у периоду од 1997. до 1999. године.
На манастирском гробљу, југоисточно од дворишта и цркве налази се капела Светог Саве. Овај сакрални објекат мањих димензија подигнут је 1778/79. године са барокним стилским одликама.
Обимни радови на обнови манастирског комплекса започети су 90-их година прошлог века и трају све до данас.