Међународни пројекти

РЕСТАУРАЦИЈА УНУТРАШЊЕ ДЕКОРАЦИЈЕ ПРОСТОРИЈЕ 16 ЦАРСКЕ ПАЛАТЕ СИРМИЈУМА

      Пројекат рестаурације унутрашње декорације просторије 16 Царске палате Сирмијума у Сремској Митровици има за циљ да се одређеним конзерваторским поступцима врате некадашњи елементи декорације једне од најбоље очуваних просторија на локалитету, како би се најприближније дочарао њен луксузни оригинални изглед. Са радовима је започето 2012. године рестаурацијом фонтане, да би се наставили од 2013. до 2015. године конзерваторско-рестаураторским радовима на мозаицима откривеним у просторији. Радови су изведени захваљујући средствима Министарства културе Републике Србије и Амбасадоровог фонда (САД) за очување културног наслеђа, у сарадњи са стручњацима Републичког завода за заштиту споменика културе Београд и Државног универзитета Олбани у Њујорку. До краја 2015. године планирани су завршни радови на најбоље очуваном мозаику Царске палате.

СИРМИЈУМ ГРАД ЦАРЕВА И ЦАРСКИ ГРАД

   Пројекат ″Сирмијум – град царева и царски град″

      Пројекат ″Сирмијум – град царева и царски град″ реализован је у оквиру ″Еуростарт″ програма чији су партнери Фондација Аквилеја (Фондазионе Аqуилеиа), Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица у току 2013. и 2014. године. Пројекту је претходило потписивање Меморандума о разумевању 2007. који је обновљен 2012. године између регија Војводина и Фриули Венеција Ђулија. Меморандумом је дефинисан широк оквир институционализоване сарадње у бројним областима, између осталих и у култури, у циљу успостављања партнерстава којима би се олакшао заједнички приступ ЕУ фондовима. Циљ Пројекта ″Сирмијум – град царева и царски град″ био је првенствено размена искустава и знања у области заштите културних добара у циљу унапређења конзерватоско-рестаураторских радова на археолошким локалитетима.

АРЦХЕСТ

        Пројекат АРЦХЕСТ Едукација посетилаца археолошких локалитета дуж римског пута Аквилеја-Емона-Сирмијум-Виминацијум (Девелопинг арцхаеологицал аудиенцес алонг тхе Роман роуте Аqуилеиа-Емона-Сирмиум-Виминациум) представља наставак пројекта Т-ПАС кофинансираног од стране програма ЦУЛТУРЕ 2007-2013 и окупља институције из Италије, Словеније, Хрватске и Србије. Поред Фондације Аквилеја (Фондазионе Аqуилеиа) која је водећи партнер, у пројекат су укључени Музеј и галерије места Љубљане (Музеј ин Галерије Места Љубљане), Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица и Археолошки институт Београд.

        Основни циљ пројекта је презентација четири изузетно важна археолошка налазишта из римског периода (Аквилеја, Емона, Сирмијум и Виминацијум) кроз израду 3Д реконструкција и уз увођење технологије проширене стварности (аугментед реалитy) који би посетиоцима ближе дочарали изглед насеља у античко време. Наиме, на тај начин се информације из реалног света комбинују са компјутерским садржајем и обједињене приказују на екрану рачунара, таблет рачунара или мобилног телефона. У оквиру пројекта предвиђена је израда детаљне студије историјских података и археолошких истраживања која би послужила као основа за израду 3Д реконструкција. У плану су и припреме изложби фотографија локалитета на траси пута од Аквилеје до Црног мора и организовање посета археолошким налазиштима обухваћеним израдом 3Д реконструкција у складу са аудиенце девелопмент стратегијом. Такође, предвиђени су отворени археолошки дани са серијом предавања и образовно-педагошким радионицама намењеним ученицима виших разреда основних и средњих школа са циљем да им се на популаран начин приближе археологија и историја. У цео пројекат ће, поред стручњака из институција који су носиоци, бити укључен и већи број истраживача и експерата за поједина питања којима се пројекат бави, али и шира јавност који би узела активно учешће кроз упознавање са културном баштином овог дела Европе.

ТЕК КУЛ ТУР

      Пројекат „Тек кул тур“ (ТЕЦХЦООЛТОУР) – технологија и туризам, бави се промоцијом римских и византијских археолошких налазишта кроз употребу компјутерских технологија и истраживање потенцијала нових медија у промоцији културне баштине. Један од циљева пројекта је повезивање и дефинисање нити која је некада, као и данас, повезивала места и регије у оквиру два велика царства – Римског и Византијског и представљање „богатства и јединствености европског културног идентитета“. У оквиру овог пројекта, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Сремска Митровица, у току 2014. и 2015. године израђена је мања презентација у визиторском центру Царска палата Сирмијума и Савамали у Београду. Презентација у технологији проширене стварности (аугментед реалитy) „информације из реалног света комбинује са компјутерским садржајем и обједињене их приказује на екрану рачунара или мобилног телефона“ и на популаран и иновативан начин интепретира археолошке и историјске податке. Један од њених сегмената је анимирана 3Д представа цара Констанција Другог који позива посетиоце да дођу у Сирмијум и његову царску палату. Пројекат је финансиран из ЕУ фондова и суфинансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу и информисање АП Војводине.

ПУТ РИМСКИХ ЦАРЕВА И ДУНАВСКИ ПУТ ВИНА

  У оквиру пројекта Пут римских царева и дунавски пут вина, Сирмијум је одабран да буде један од пет локалитета у Србији који ће представљати римско наслеђе дуж целе руте, а Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица је један од партнера на пројекту. Пројекат је организован у сарадњи са партнерима и државним институцијама из Румуније, Бугарске, Хрватске и Србије. Свака држава је одабрала по пет римских локалитета и пет винских региона од којих је сачињена рута која је 2015. године сертификована у Савету Европе. Рута промовише римско и винско наслеђе региона, а основни циљ је да се кроз заједничке маркетиншке и логистичке активности повећа број посетилаца на локалитетима.