Mesto proboja na Sremskom frontu, atar sela Adaševci

Nakon proterivanja nacističke vojske iz Srbije i Beograda, oktobra 1944. g odine, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ) i sovjetske jedinice su nastavile prodor kroz Srem ka Slavoniji. Do kraja decembra linija fronta pomerila se na područje između Iloka, Šida i u šća reke Bosut u Savu. Usled jakog otpora neprijatelja , zime i prestrojavanja snaga NOVJ front se neće pomeriti naredna četiri meseca do početka aprila. Za datum konačnog proboja Sremskog fronta uzima se 12. april 1945. godine, kada su posle teških borbi oslobođeni Vukovar i Županja. Nakon proboja ovog i fronta u Lici počele su završne operacije proterivanja okupatora tokom kojih su jedinice NOVJ i saveznika za nepunih mesec dana uspele da oslobode teritoriju cele Jugoslavije. Tokom 175 dana teških borbi u Sremu stradalo je preko 13000 boraca NOVJ, 1100 vojnika Crvene armije Sovjetskog Saveza, 630 pripadnika Bugarske narodne armije kao i 163 borca partizanske brigade „Italija“.

U znak sećanja na ovaj događaj na području o pštine Šid , kraj sela Adaševci,otvoren je 1988. godine s pomen-park „Sremski front“ po idejnom projektu vajara Jovana Soldatovića. Spomen kompleks u centru parka čine tri celine – Sabiralište, Aleja časti i Muzej.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na ovom obeležju otpočeli su 2003. godine i u kontinuitetu traju do danas. Za sada je izvedena sanacija krovnih terasa, uređenje enterijera Muzeja kao i konzervacija eksponata. Trenutno je u toku uređivanje Aleje časti.